The Effect of Butterfly Pea (Clitoria ternatea) Addition on Syneresis and Levels of Pleasure of Goat Milk Yoghurt

Authors

  • Annisa Puspita Dewi Faculty of Animal Science, Jenderal Soedirman University, Purwokerto, Indonesia Author
  • Triana Setyawardani Faculty of Animal Science, Jenderal Soedirman University, Purwokerto, Indonesia Author
  • Juni Sumarmono Faculty of Animal Science, Jenderal Soedirman University, Purwokerto, Indonesia Author

DOI:

https://doi.org/10.20884/1.angon.2019.1.2.p145-151

Keywords:

goat's milk yoghurt, butterfly pea, syneresis, levels of preasure

Downloads

Download data is not yet available.

References

Badan Standarisasi Nasional. 2009. SNI Yogurt (SNI 01-2981-2009). Dewan Standar Indonesia, Jakarta.

Fennema, O.R. 1996. Pronciples of Food Science Part 1. Food Chemistry Incorporation. New York.

Hartono, M. A. 2013. Pemanfaatan Ekstrak Bunga Telang (Clitoria ternatea L.) Sebagai Pewarna Alami Es Lilin. Jurnal Biologi. 2(3): 1-15.

Herman. 2005. Pengetahuan, Sikap dan Perilaku Pengguna Tanaman Obat di Desa Sukajadi, Kecamatan Tamansari di Kabupaten Bogor dan Faktor-Faktor yang Mempengaruhinya. Skripsi. Jurusan Gizi Masyarakat dan Sumberdaya Keluarga, Fakultas Pertanian IPB, Bogor.

Kuncari, E. S., Iskandarsyah dan Praptiwi. 2014. Evaluasi, Uji Stabilitas Fisik dan Sineresis Sediaan Gel yang Mengandung Minoksidil, Apigenin dan Perasan Herba Seledri (Apium graveolens L.). Buletin Penelitian Kesehatan. 42 (4): 213-222.

Kustyawati, M. E., Tobing, S. D dan Trimaryanto. 2012. Profil asam lemak dan asam amino susu kambing segar dan terfermentasi fatty acid and amino acid profile of fresh and fermented goat milk. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan. 23(1): 47?2.

Lee, M. P., Abdullah, R., dan Hung, K. L. 2011. Thermal Degradation of Blue Anthocyanin Extract of Clitoria ternatea Flower. International Conference on Biotechnology and Food Science IPCBEE. 7:49-53.

Utomo, M.S., Purwadi, dan I. Thohari. 2013. Pengaruh Tepung Porang (Amorphophallus Oncophyllus) Terhadap Kualitas Yogurt Drink Selama Penyimpanan pada Refrigerator Ditinjau dari TPC, Viskositas, Sineresis dan pH. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan . 23(2): 20-13.

Wibawanti, J. M.W. dan Rinawidiastuti. 2018. Sifat Fisik dan Organoleptik Yogurt Drink Susu Kambing dengan Penambahan Ekstrak Kulit Manggis (Garcinia Mangostana L.). Jurnal Ilmu dan Teknologi Hasil Ternak. 13(2): 27-37.

Zakaria, Y., Novita C.I dan Delima, M. 2010. Keamanan Susu Fermentasi yang Beredar di Banda Aceh Berdasarkan Nilai Gizi Jumalah Bakteri Patogen. Jurnal Agripet. 10(1): 32-37.

Zussiva, A., Bertha K. L. dan Sri B. 2012. Ekstrasi dan Analisis Zat Warna Biru (Anthosianin) dari Bunga Telang (Clitoria ternatea) Sebagai Pewarna Alami. Jurnal Teknologi Kimia dan Industri. 1 (1): 356-365.

Published

12-03-2020

How to Cite

The Effect of Butterfly Pea (Clitoria ternatea) Addition on Syneresis and Levels of Pleasure of Goat Milk Yoghurt. (2020). ANGON: Journal of Animal Science and Technology, 1(2), 145-151. https://doi.org/10.20884/1.angon.2019.1.2.p145-151

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>