IN VITRO CATTLE RUMEN FERMENTED PRODUCTS FEEDED WITH PINEAPPLE LEAF SILAGE AS A SUBSTITUTE OF ELEPHANT GRASS

  • Alif Rizki Tixko Saputro Faculty of Animal Science, Jenderal Soedirman University, Purwokerto
  • Fransisca Maria Suhartati Faculty of Animal Science, Jenderal Soedirman University, Purwokerto
  • Efka Aris Rimbawanto Faculty of Animal Science, Jenderal Soedirman University, Purwokerto
Keywords: NH3, Pineapple Leaf, Silage, VFA

Abstract

Background. This study aims to examine the effect of using pineapple leaf waste silage as a substitute for elephant grass based on levels of Nitrogen-ammonia (N-NH3) and Volatile Fatty Acid (VFA) concentration in total rumen fluid of beef cattle in vitro. The research was conducted from August 25 to September 20, 2022 at the Laboratory of Nutrition and Animal Feed Science, Faculty of Animal Science, Jenderal Sudirman University, Purwokerto. Materials and methods. The study using an in vitro method with a completely randomized design, 5 treatments and each treatment was repeated 4 times so that there were 20 research units. The treatments used consisted of P0 (60% concentrate + 40% elephant grass), P1 (60% concentrate + 30% elephant grass + 10% pineapple leaf silage), P2 (60% concentrate + 20% elephant grass + 20% pineapple leaf silage), P3 (60% concentrate + 10% elephant grass + 30% pineapple leaf silage), and P4 (60% concentrate and 40% pineapple leaf silage). Results. The results showed that the treatment had no significant effect (P>0.05) on the levels of N-NH3 and the concentration of VFA. Conclusion. It was concluded that the use of pineapple leaf silage at a balance of 40% elephant grass and 60% concentrate could replace elephant grass in beef cattle feed up to 100% based on in vitro measurements of N-NH3 levels and total VFA concentrations.

References

Agustono, B., M. Lamid., A. Ma’ruf., dan M. T. E. Purnama. 2017. Identifikasi Limbah Pertanian dan Perkebunan Sebagai Bahan Pakan Inkonvensional di Banyuwangi. Jurnal Medik Veteriner 1(1):12-22.
Aswandi, C., I. Sutrisno., M. Arifin dan A. Joelal. 2012. Efek Complete Feed Bonggol Berbagai Varietas Tanaman Pisang Terhadap Ph, NH3, Dan VFA Kambing Kacang. JITP 2(2):99-109.
Chairunisa., L. A. Fadhillah., I. Hernaman., T. Dhalika., D. Ramdani., dan A. A. Nurmeidiansyah. 2020. Fermentabilitas dan Kecernaan In Vitro Ransum Domba yang Mengandung Kulit Buah Pisang Muli (Musa acuminata). Jurnal Ilmu Ternak 20(2):152-157.
Conway, E. J. 1950. Micro-diffusion Analysis and Volumetric Error. Lockwood, London.
Hambakodu. M., E. Pangestu., dan J. Achmadi. 2019. Substitusi Rumput Gajah Dengan Rumput Laut Coklat (Sargassum Polycystum) Terhadap Produk Metabolisme Rumen Dan Kecernaan Nutrien Secara In Vitro. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan 29(1):37-45.
Hapsari, N. S., D, W. Harjanti dan A. Muktiani. 2018. Fermentabilitas Pakan dengan Imbuhan Ekstrak Daun Babadotan (Ageratum conyzoides) dan Jahe (Zingiber officinale) pada Sapi Perah secara In Vitro. Agripet 18(1):1-9.
Kojo, R. M., Y. R. L. Tulung., dan S. S. Malalantang. 2015. Pengaruh Penambahan Dedak Padi dan Tepung Jagung Terhadap Kualitas Fisik Silase Rumput Gajah (Pennisetum Purpureum cv. Hawaii). Jurnal Zootek 35(1):21-29.
Kroomann, R. P., J. H. Meyer., dan W. J. Stielau. 1967. Steam Destilation Of Volatil Fatty Acid in Rumens Ingesta. Journal Dairy Sci 50:73-76.
Mayulu, H., dan I. Sutrisno. 2016. Kebijakan Pengembangan Peternakan Sapi Potong Di Indonesia. Jurnal Penelitian dan Pengembangan Pertanian 29(1):43-41.
Muslimah, A. P., R. Istiwati., A. Budiman., B. Ayuningsih., dan I. Hernaman. 2020. Kajian In Vitro Ransum Sapi Potong Yang Mengandung Bungkil Tengkawang Terhadap Fermentabilitas Dan Kecernaan. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu 8(1):21-26.
Naif, R., O. R. Nahak., dan A. A. Dethan. 2016. Kualitas Nutrisi Silase Rumput Gajah (Pennisetum Purpureum) yang Diberi Dedak Padi dan Jagung Giling Dengan Level Berbeda. Journal of Animal Science 1(1):6-8.
Nurwahidah, J., A. L. Tolleng., dan M. N. Hidayat. 2016. Pengaruh Pemberian Pakan Konsentrat Dan Urea Molases Blok (UMB) Terhadap Pertambahan Berat Badan Sapi Potong. Jurnal Ilmu dan Industri Peternakan 2(2):111-121.
Prayitno, R., S., F. Wahyono. dan E. Pangestu. 2018. Pengaruh Suplementasi Sumber Protein Hijaun Leguminosa Terhadap Produksi Amonia dan Protein Total Ruminal Secara In vitro. Jurnal Peternakan Indonesia 20(2):116-123.
Raguati., E. Musnandar., dan I. Sulaksana. 2018. Analisa In Vitro Limbah Nanas Untuk Pakan Ternak Ruminansia. In: Seminar Nasional Pembangunan Pertanian Berkelanjutan Berbasis Sumber Daya Lokal. p 674-683.
Ringgita, A., Liman, dan Erwanto. 2015. Estimasi Kapasitas Tampung dan Potensi Nilai Nutrisi Daun Nenas di PT. Great Giant Pineapple Terbanggi Besar Sebagai Pakan Ruminansia. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu 3(3):175-178.
Simanihuruk, K., dan J. Sirait. 2010. Silase Kulit Buah Kopi Sebagai Pakan Dasar Pada Kambing Boerka Sedang Tumbuh. In: Seminar Nasional Teknologi Peternakan dan Veteriner. p 557-566
Susilo, E., L. K. Nuswantara., dan E. Pangestu. 2019. Evaluasi Bahan Pakan Hasil Samping Industri Pertanian Berdasarkan Parameter Fermentabilitas Ruminal secara In Vitro. Jurnal Sain Peternakan Indonesia 14(2):128-136.
Tahuk, P. K., dan G. F. Bira. 2019. Peningkatan Produktivitas Ternak Sapi Potong Melalui Penerapan Teknologi Pengawetan Pakan (Silase Komplit). Jurnal Pengabdian Masyarakat 2(1):30-37.
Wahyuni, M. D., A. Muktiani., dan M. Christianto. 2014. Penentuan Dosis Tanin Dan Saponin Untuk Defaunasi Dan Peningkatan Fermentabilitas Pakan. Jurnal Ilmu Ternak dan Teknologi Peternakan 3(3):133-140.
Widiawati, Y. 2009. Pengaruh Subtitusi Produk Samping Nenas (Ananas comosus (L). Merr) pada Pakan Basal Rumput Gajah dan Kaliandra terhadap Ekosistem Rumen Domba. JITV 14(4):253-261.
Widiyanti A. R., E. Cardi., U. H. Tanuwiria., A. R. Tarmidi., dan I. Hernaman. 2020. Pengaruh Berbagai Tingkat Penggunaan Ampas Ganyong (Canna edulis Kerr) dalam Ransum terhadap Fermentabilitas dan Kecernaan (In Vitro). Jurnal Peternakan 17(2):90-95.
Widodo, F. Wahyono, dan Sutrisno. 2012. Kecernaan Bahan Kering, Kecernaan Bahan Organik, Produksi VFA Dan NH3 Pakan Komplit Dengan Level Jerami Padi Berbeda Secara In Vitro. Animal Agricultural Journal 1(1):215-230.
Published
2022-03-31
Section
Articles