Eggshell Thickness and Egg Volume of Various Types of Kedu Chickens in The Makukuhan Mandiri Livestock Group, Kedu District, Temanggung Regency
Abstract
Background. The purpose of this study was to determine whether there are differences in shell thickness and egg volume in various Kedu chickens. Materials and methods. The research was conducted using the survey method and the method of determining the sample using the purposive random sampling method. The variables observed were shell thickness and egg volume. The research design used RAL (completely randomized design) with five different treatments and four replications. The data obtained were then tabulated, then analyzed using the General Linear Model (GLM). Results. The results showed that the average shell thickness of various types of Kedu Chickens was 0.405 ± 0.03 mm with a range of shell thickness of 0.340 to 0.483 mm and the average egg volume of various types of Kedu chickens was 34 ± 3.64 mm with a range of egg volumes of 25 to 39. mm. Anava test results showed that the type of chicken kedu had no significant effect on shell thickness and egg volume. Conclusion. The conclusion is that various types of Kedu Chicken have relatively the same shell thickness and egg volume.
References
Hafez, E.S.E. 2000. Reproduction in Farm Animals. 7th ed. Lea & Febiger, Philadelphia.
Hidayat, C., S. Iskandar, dan T. Sartika. 2011. Respon Kinerja Perteluran Ayam Kampung Unggul Balitnak (KUB) terhadap Perlakuan Protein Ransum pada Masa Pertumbuhan. JITV, 16(2) : 83-89.
Jazil, N., A .Hintono., dan S. Mulyani. 2013. Penurunan Kualitas Telur Ayam Ras dengan Intensitas Warna Cokelat Kerabang Berbeda selama Penyimpanan. J Apl Teknol Pangan. 2(1) : 43-47.
Krista, B. dan B. Harianto. 2010. Beternak dan Bisnis Ayam Kampung. Agromedia Pustaka, Jakarta.
Krista, I. B., dan B. Harianto. 2013. Ayam Kampung Petelur. Agromedia.
North, M.O. and D.D. Bell. 1990. Commercial Chicken Production Manual. The AVI Publishing Company, inc. New York.
Nurliana, Razali, dan C. Fani. 2013. Efek Pemberian Pakan Yang Mengandung Ampas Kedelai Terfermentasi Aspergillus Niger Terhadap Ketebalan Kerabang Telur Ayam Kampung (Gallus Domesticus). Jurnal Medika Veterinaria, 7(2) : 64-66.
Scott, M.L., M.C. Nesheim, and R.S. Young. 1982. Nutrition of the Chicken. 3rd Ed. Published by M.L. Scott & Associates, Itacha, New York.
Soekarto, S. T. 2013. Teknologi Penanganan Dan Pengolahan Telur. Alphabet. Bandung.
Untari, E.K., Ismoyowati dan Sukardi. 2013. Perbedaan Karakteristik Tubuh Ayam Kedu Yang Dipelihara Kelompok Tani Ternak “Makukuhan Mandiri” Di Temanggung. Pembangunan Pedesaan 13(2).
Ustadha, C., Sutopo dan I. Sumeidiana K. 2016. Pengaruh Perbedaan Bobot Telur Terhadap Bobot Tetas Dan Mortalitas Ayam Kedu Jengger Merah Dan Ayam Kedu Jengger Hitam. Agromedia: Berkala Ilmiah Ilmu-Ilmu Pertanian, 34(2) : 65-71.
Wicaksono, D., T. Kurtini, dan K. Nova. 2013. Perbandingan fertilitas serta susut, daya dan bobot tetas ayam kampung pada penetasan kombinasi. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, 1(2).
Widyantara, P.R.A., G.K. Dewi, dan I.N.T. Ariana. 2017. Pengaruh lama penyimpanan terhadap kualitas telur konsumsi ayam kampung dan ayam Lohman Brown. Majalah Ilmiah Peternakan, 20(1) : 5-11.
Wulandari, K.Y., V.D.Y.B. Ismadi, dan T. Tristiarti. 2013. Kecernaan Serat Kasar dan Energi Metabolis pada Ayam Kedu Umur 24 Minggu yang diberi Ransum dengan Berbagai Level Protein Kasar dan Serat Kasar. Animal Agriculture Journal 2(1):9-17.
Yuwanta, T. 2004. Dasar Ternak Unggas. Kanisius. Yogyakarta.
Yuwanta, T. 2010. Telur dan Kualitas Telur. Gadjah Madja University Press, Yogyakarta.
Jurnal ini memberikan akses terbuka segera ke kontennya dengan prinsip bahwa membuat penelitian tersedia secara bebas untuk publik mendukung pertukaran pengetahuan global yang lebih luas.
Manfaat akses terbuka bagi penulis, antara lain:
- Akses gratis untuk semua pengguna di seluruh dunia
- Penulis mempertahankan hak cipta atas karya mereka
- Peningkatan visibilitas dan pembaca
- Tanpa batasan ruang
- Karya/artikel dalam jurnal ini terikat pada Lisensi CC Attribution 4.0