CONSUMPTION AND DIGESTION OF DRY INGREDIENTS FOR MALE BALI CATTLE SUPPLEMENTED WITH COMPLETE RUMEN MODIFIER

  • Nida Maulidia Zalzabila Fakultas Peternakan Universitas Jenderal Soedirma
  • Fransisca Maria Suhartati Fakultas Peternakan Universitas Jenderal Soedirman
  • Muhamad Bata Fakultas Peternakan Universitas Jenderal Soedirman
Keywords: CRM, dry matter, bali bulls, flavonoids, digestibility, consumption

Abstract

The purpose of this study was to examine the effect of Complete Rumen Modifier (CRM) administration on dry matter consumption and digestibility of male Bali cattle feed and to provide a solution to prevent acidosis in cattle. The material used was 3 male Bali cattle aged 24 months with an average body weight of 209 kg. The research design used RBSL 3x3, the treatments tested were P1 (rice straw + 2% concentrate of body weight), P2 (P1 + CRM 0.5% from DM concentrate), and P3 (P1 + CRM 1% from DM concentrate). The variables measured were consumption and digestibility of dry matter (BK), the data obtained was tested using analysis of variance and the Orthogonal Polynomial test. The results of the analysis of variance showed that the treated feed had a significant effect (P<0.05) on consumption and dry matter digestibility (BK). The Orthogonal Polynomial test shows that the higher the administration of CRM up to 1% level, the consumption and digestibility of dry matter increases linearly respectively with the equation y = 4,41x + 63,10 with r2=0,50 dan y = 5,79x + 70,43 with r2=0,84. The conclusion obtained is that the provision of concentrate feed with the addition of CRM up to 1% level can increase consumption and digestibility of BK.

References

Abdullah, A. 2016. Proses Adopsi Teknologi Fermentasi Jerami Padi sebagai Pakan Sapi Potong pada Peternakan Rakyat di Kabupaten Bulukumba, Sulawesi Selatan. Susiohumaniora. 18 (1) : 1 – 9.
Anwar, S., A. Rochana, dan I. Hernaman. 2017. Pengaruh Tingkat Penambahan Complete Rumen Modifier (CRM) dalam Ransum Berbasis Jerami Jagung Terhadap Produksi Gas Metan dan Degradasi Bahan Kering di Rumen (In Vitro). Student e-Journal.
Bata, M. Dan A. Sodiq. 2014. Tingkah Laku Makan Sapi Peranakan Ongole yang Diberi Pakan Berbasis Jerami Padi Amoniasi dengan Metode Pemberian yang Berbeda. Agripet. 14 (1) : 17 – 24.
Daswi, D.R., dan Arisanty. 2021. Pemanfaatan Perasan Buah Belimbing Wuluh (Averhoa bilimbil) Sebagai Pengawet Alami pada Daging Sapi Segar. Media Farmasi. 17 (1) : 31 – 36.
Harahap, N., E. Mirwandhono, dan N.D. Hanafi. 2017. Uji Kecernaan Bahan Kering, Bahan Organik, Kadar NH3, dan VFA Pada Pelepah Daun Sawit Terolah Pada Sapi Secara IN VITRO. Jurnal Peternakan. 1 (1) : 13 – 21.
Hidayat, R., dan D.I. Rahwanandi. 2013. Pengaruh Penggunaan Yea-sacc terhadap Performan Sapi Potong. 37 (2) : 63 – 71.
Lisnanti, E.F., dan N. Fitriyah. 2017. Efektivitas Pemberian Ekstrak Sarang Semut (Myrmecodia .sp) Terhadap Respon Antibody Avian Influenza Subtipe H5N1 Pada Ayam Broiler. Jurnal Ternak Tropika. 18 (2) : 52 – 58.
Mardalena. 2015. Evaluasi Serbuk Kulit Nenas Sebagai Sumber Antioksidan Dalam Ransum Kambing Perah Peranakan Etawah Secara In-Vitro. Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan. 18 (1) : 14 – 21.
Pataya, D., K.G. Wiryawan, D.E. Amirroenas, dan Suryahadi. 2016. Detoksifikasi Mikotoksin Melalui Optimalisasi Fungsi Rumen dengan Pemberian Ragi. Jurnal Veteriner. 17 (1) : 143 – 154.
Purbowati, E., E. Rianto., W. S. Dilaga., C. M. S. Lestari dan R. Adiwinarti. 2014. Karakteristik Cairan Rumen, Jenis dan Jumlah Mikrobia Rumen dalam Rumen Sapi Jawa dan Peranakan Ongole. Jurnal Buletin Peternakan. 38(1): 21-26
Riswandi, Muhakka, dan M. Lehan. 2015. Evaluasi Nilai Kecernaan Secara In Vitro Ransum Ternak Sapi Bali yang Disuplementasi dengan Probiotik Bioplus. Jurnal Peternakan Sriwijaya. 4 (1) : 35 – 46.
Sofiani, A., T. Dhalika, dan A. Budiman. 2015. Pengaruh Penambahan Nitrogen dan Sulfur Pada Ensilase Jerami Ubi Jalar (Ipomoea batatas L.) Terhadap Kecernaan Bahan Kering dan Bahan Organik (In Vintro). Student e-Journal. 4 (3).
Umela, S. dan N. Bulontio. 2016. Daya Dukung Jerami Jagung Sebagai Pakan Ternak Sapi Potong. Jurnal Technopreneur. 4 (1) : 64 – 72.
Wajizah, S., Samadi., Y. Usman dan E. Mariana. 2015. Evaluasi Nilai Nutrisi dan Kecernaan In Vitro Pelepah Kelapa Sawit (Oil Palm Fronds) yang Difermentasi Menggunakan Aspergillus niger dengan Penambahan Sumber Karbohidrat yang Berbeda. Jurnal Agripet. 15 (1) : 13 – 19.
Wigati, T.L., F.M. Suhartati, S. Rahayu, dan M. Bata. 2023. Aktivitas Enzim dan Kecernaan Pakan Domba yang Disuplementasi Complete Rumen Modifier (CRM). Jurnal Agripet. 23 (1) : 77 – 84.
Wina, E. 1999. Pemanfaatan Ragi (Yeast) Sebagai Pakan Imbuhan untuk Meningkatkan Produktivitas Ternak Ruminansia. WARTAZOA. 9 (2) : 1 – 8.
Wiyatna, M.F., dan I. Hernaman. 2016. Pengaruh Suplementasi METIONIN-CPO Dalam Ransum Terhadap Performa Domba. Jurnal Ilmu Ternak. 16 (2) : 56 – 58.
Yulistiani, D., dan W. Puastuti. 2017. Pengaruh Suplementasi Complete Rumen Modifier Terhadap Penggunaan Nitrogen Pada Domba yang Diberi Pakan Dasar Silase Tongkol Jagung. Prosiding Seminar Teknologi dan Agribisnis Peternakan V: Teknologi dan Agribisnis Peternakan, Fakultas Peternakan Universitas Jenderal Soedirman.
Published
2024-03-25
How to Cite
[1]
N. Zalzabila, F. Suhartati, and M. Bata, “CONSUMPTION AND DIGESTION OF DRY INGREDIENTS FOR MALE BALI CATTLE SUPPLEMENTED WITH COMPLETE RUMEN MODIFIER”, ANGON: Journal of Animal Science and Technology, vol. 6, no. 1, pp. 28-36, Mar. 2024.
Section
Articles