THE EFFECT OF THE USE OF MORINGA LEAF FLOUR (MORINGA OLEIFERA) AND PALM OIL ON PROTEIN CONSUMPTION AND NITROGEN RETENTION OF LAMB DIET
Abstract
Background. The purpose of the study was to examine the effect of giving Moringa leaf flour and palm oil on protein consumption and nitrogen retention of lamb diet. Materials and methods. The research was carried out on 27 June 2020 to 27 September 2020, at the Experimental Farm and Nutrition and Animal Feed Science Laboratory, Faculty of Animal Sciene, Jenderal Soedirman University, Purwokerto. The research material used were 18 males thin tailed lamb, aged 7-8 months, the average body weight 18,9 ± 1,9 kg. The feed used were 40% napier grass silage base and 60% concentrate (2 parts of rice bran and 1 part of coconut meal). The supplementary feed given are Moringa leaf flour and palm oil. The study used an in vivo experimental method with a Completely Randomized Design (CRD), 3 treatments and 6 replications. The treatments given was R0 = control feed (40% grass silage + 60% concentrate); R1 = R0 + Moringa leaf flour (2% DM feed); and R2 = R1 + palm oil 0.5% of feed. The variables measured were protein consumption and nitrogen retention of lamb diet. Results. The results showed the of protein consumption at R0= 86.08 ± 8.20; R1= 129.54 ± 18.28; and R2= 109.76 ± 13.60. Average nitrogen retention at R0= 9.63 ± 3.00; R1= 15.99 ± 3.83; dan R2= 13.08 ± 2.02. The results of the analysis showed that the use of Moringa leaf flour (Moringa oleifera) 2% DM feed and palm oil of lamb diet had a very significant effect on lamb protein consumption and a very significant effect on lamb nitrogen retention. Conclusion. The conclusion of the study is the treatment Moringa leaf flour (Moringa oleifera) was able to increase lamb protein onsumption by 50.48%, nitrogen retention in lamb by 66.04%.
References
Aminah, S., T. Ramdhan, dan M. Yanis. 2015. Kandungan Nutrisi dan Sifat Fungsional Tanaman Kelor (Moringa oleifera). Buletin Pertanian Perkotaan. 5(2): 35-44.
Amtiran, I., T. T. Nikolaus, dan M. S. Abdulah. 2016. Pemberian Pakan Komplit dengan Rasio Jerami Padi dan Konsentrat yang Berbeda terhadap Retensi Nitrogen dan Energi Kambing Kacang Betina. Jurnal Nukleus Peternakan. 3(2): 136-142.
Direktorat Jenderal Peternakan dan Kesehatan Hewan. 2018. Statistik Peternakan dan Kesehatan Hewan 2018. Kementrian Pertanian RI. Jakarta.
Hanun, L., A. Muktiani, dan L. K. Nuswantara. 2018. Kecernaan Protein dan Retensi Nitrogen pada Domba yang Diberi Silase Pakan Komplit Berbahan Eceng Gondok dengan Starter Lactobacillus plantarum. Jurnal Pengembangan Penyuluhan Pertanian. 15(27): 45-51.
Hidayati, A., Y. A. Soedarsono, dan T. Purnomoaji. 2017. Pengaruh Penggunaan Daun Kelor (Moringa oleifera) dalam Pakan Komplit terhadap Tampilan Produksi Cempe Boerja Betina. Prosiding Seminar Teknologi dan Agribisnis Peternakan V: Teknologi dan Agribisnis Peternakan untuk Mendukung Ketahanan Pangan, Fakultas Peternakan Universitas Jenderal Soedirman. Hal: 339-343.
Lestari, A., W. Suryapratama, dan F. M. Suhartati. 2018. Penurunan Gas Metan Melalui Penambahan Daun Kelor (Moringa oleifera) pada Pakan Sapi Potong. Prosiding Seminar Teknologi dan Agribisnis Peternakan VI: Pengembangan Sumber Daya Genetik Ternak Lokal Menuju Swasembada Pangan Hewani ASUH, Fakultas Peternakan Universitas Jenderal Soedirman. 7 Juli 2018. Hal: 105-109.
Marhaeniyanto, E., S. Rusmiwari, dan S. Susanti. 2015. Pemanfaatan Daun Kelor untuk Meningkatkan Produksi Ternak Kelinci New Zealand White. Buana Sains. 15(2): 119-126.
Muktiani, A., J. Achmadi, B. I. M. Tampoebolon, dan R. Setyorini. 2013. Pemberian Silase Limbah Sayuran yang Disuplementasi dengan Mineral dan Alginat sebagai Pakan Domba. JITP. 2(3): 144-151.
Murniastuti, H. Y., Sutrisno, dan E. Pangestu. 2012. Pemanfaatan Sisa Tanaman Sayuran sebagai Komponen Complete Feed Terfermentasi terhadap Urea Darah dan Retensi Nitrogen Domba. Animal Agricultural Journal. 1(1): 285-295.
Ndaru, P. H., Kusmartono, dan S. Chuzaemi. 2014. Pengaruh Suplementasi Berbagai Level Daun Ketela Pohon (Manihot utilissima) terhadap Produktifitas Domba Ekor Gemuk yang Diberi Pakan Basal Jerami Jagung (Zea mays). Jurnal Ilmu-Ilmu Peternakan. 24(1): 9-25.
Rivai, A. T. O. 2020. Identifikasi Senyawa yang Terkandung pada Ekstrak Daun Kelor (Moringa oleifera). Indonesian Journal of Fundamental Sciences. 6(2): 63-70.
Riyanto, J., S. D. Widyawati, dan Sudibya. 2020. Pengaruh Perbedaan Rasio Menir Kedelai Proteksi dan Tanpa Proteksi terhadap Konsumsi, Kecernaan dan Nilai Nutrien Pakan Domba Ekor Gemuk. Livestock and Animal Research. 18(3): 240-245.
Rizqiana, S. 2021. Kecepatan Makan dan Kecernaan Nutrien Pakan pada Domba yang Disuplementasi Daun Kelor (Moringa oleifera) dan Minyak Sawit. Tesis. Universitas Jenderal Soedirman. Purwokerto.
Saskara, I. M. T., N. N. Suryani, dan I. P. A. Astawa. 2015. Pengaruh Komposisi Hijauan dengan Level Konsentrat Berbeda pada Ransum Kambing Peranakan Etawah terhadap Neraca Nitrogen. Peternakan Tropika. 3(1): 176-188.
Sihotang, A., D. Sudrajat, dan E. Dihansih. 2012. Performa Pertumbuhan Domba Lokal Jantan yang Mendapat Pakan Tepung Kulit Kopi. Jurnal Pertanian. 3(2): 78-90.
Siti, N. W., N. M. Witariadi, N. K. Mardewi, K. N. N. Candrasih, I. M. Mutida, N. G. K. Roni, I. G. L. O. Cakra, dan S. N. M. Suci. 2013. Utilisasi Nitrogen dan Komposisi Tubuh Kambing Peranakan Etawah yang Diberi Pakan Hijauan Rumput Lapangan Dengan Suplementasi Dedak Padi. Majalah Ilmiah Peternakan. 16(1): 18-22.
Suharlina, D. A. Astuti, Nahrowi, A. Jayanegara, dan L. Abdullah. 2018. Evaluasi Ransum Mengandung Indigofera zollingeriana terhadap Anak Kambing Lepas Sapih. Pastura. 7(2): 62-68.
Suhendro, Hidayat, dan T. Akbarillah. 2018. Pengaruh Penggunaan Bungkil Inti Sawit, Minyak Sawit, dan Bungkil Inti Sawit Fermentasi Pengganti Ampas Tahu dalam Ransum terhadap Pertumbuhan Kambing Nubian Dara. Jurnal Sain Peternakan Indonesia. 13(1): 55-62.
Wijaya, G. H., M. Yamin, H. Nuraini, dan A. Esfandiari. 2016. Performans Produksi dan Profil Metabolik Darah Domba Garut dan Jonggol yang Diberi Limbah Tauge dan Omega-3. Jurnal Veteriner. 17(2): 246-256.
This journal provides immediate open access to its content on the principle that making research freely available to the public supports a greater global exchange of knowledge.
Benefits of open access for the author, include:
- Free access for all users worldwide
- Authors retain copyright to their work
- Increased visibility and readership
- No spatial constraints
Works/articles in this journal are bound to CC Attibution 4.0 License.